Hagyományos receptek
A receptek megtekintéséhez kérem kattintson a megnevezésre!
Fácán káposztában párolva
Hozzávalók:
fácán 2 db
fehérbor 2 dl
tejföl 1 dl
zsír 5 dkg
savanyú káposzta 1 kg
csontlé fél liter
birsalma fél kg
füstölt szalonna 15 dkg
só
őrölt bors
Elkészítés:
Az előkészített fácánokat megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, elősütjük, és részeire daraboljuk. Az átmosott savanyú káposztát csontlébe feltesszük főni, rárakva az elősütött fácánhúst, sózzuk, borsozzuk, fehérborral ízesítjük.
Mikor a hús és a káposzta puhul, cikkekre vágott birsalmát párolunk bele, úgy időzítve, hogy az anyagok egyszerre puhuljanak meg. Leve rövid, ízletes, tartalmas legyen. A káposztát tűzálló tálra merjük, rátéve a feldarabolt fácánhúst. Körberakjuk birsalmaszeletekkel, apró burgonyagombócokkal, végül tejföllel meglocsolva adjuk az asztalra.
Tejfölös káposzta vaddisznóhússal
Hozzávalók:
vaddisznóhús 60 dkg
vöröshagyma 15 dkg
zsír 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
tejföl 3 dl
zöldpaprika 10 dkg
liszt 4 dkg
majoránna
savanyú káposzta 1 kg
füstölt oldalas 30 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
fűszerpaprika 10 dkg
paradicsom 5 dkg
só
borsikafű
köménymag
Elkészítés:
A vaddisznóhúst 3-4 dkg-os kockákra vágjuk, majd alaposan megmossuk. A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, leszűrjük. A szalonnazsírhoz sertészsírt adunk, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott vöröshagymát, meghintjük fűszerpaprikával, rátesszük a húst. Sózzuk, majoránnával, őrölt köménymaggal, fokhagymával fűszerezve pároljuk.
Mikor a hús puhul, beletesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Közben a füstölt oldalast a savanyú káposztával puhára főzzük. Az oldalast kicsontozva kockákra vágjuk, a káposztával és pörkölthússal összekeverjük. Borsikafűvel fűszerezzük, tejfölös habarással sűrítve kiforraljuk.
Tejföllel meglocsolva, a kisütött füstölt szalonna-kockákkal meghintve tálaljuk.
Káposztaleves szilvával
Elkészítés:
60 dkg savanyú káposztát feltesszük főni a saját levével és annyi vízzel együtt, hogy 5-6 személy számára elegendő mennyiségű legyen.
Ha a káposzta puha lett, fél kg megmosott (esetleg mag nélküli) aszalt szilvát teszünk hozzá, s ezzel is főzzük néhány percig.
Rántás készítünk 5 dkg zsírból, 5 dkg lisztből 1 fej apróra vágott hagymával, pirospaprikával. A leveshez adva, felforraljuk.
1 tojássárgával és 1 dl tejföllel vagy tejjel behabarjuk, s tálalás előtt még egyszer fölforraljuk a levest.
Töltött kovászos uborka
Elkészítés:
4-5 db nagyobb kovászos uborkát meghámozunk, hosszában kettévágjuk, a belsejét kissé kikaparjuk. Megtöltjük fél kg ízesített darált hússal. Tepsiben, letakarva, 3 dl húslevessel megsütjük. A levében 3 dl tejfölt elkeverünk 2 tojássárgával, 1 cs. vágott kaporral, kicsit megsózzuk.
Az így elkészült levet visszaöntjük rá, és a sütőben átforrósítjuk.
Savanyú káposzta töpörtyűvel
Elkészítés:
1 nagy fej karikára vágott hagymát 10 ek olajon megpároljuk. Hozzáteszünk 70 dkg savanyú káposztát, amit tésztaszűrőn leöblítettünk, ha túl savanyú, és konyhai ollóval kicsit felvagdalunk rövidebb szálakra. Puhulásig pároljuk fedő alatt, gyakran megkeverjük. A párolás végén hozzákeverünk 25 dkg (készen vett) felaprított libatöpörtyűt, és még egy kicsit sütjük a káposztával.
Eközben 60 dkg krumplit meghámozunk, megmosunk és egészben, kiolajozott tepsiben kb. háromnegyed óra alatt megsütünk.
Együtt tálaljuk a káposztát és a sült krumplit
Savanykás hal hentes módra
Hozzávalók:
80 dkg pontyszelet
1 kisebb vöröshagyma
½ citrom
20 dkg ecetes uborka
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsír
1 ek paradicsompüré
1 ek liszt
késhegynyi őrölt bors
borsikafű
só ízlés szerint
Elkészítés:
A metéltre vágott füstölt szalonnát a zsíron kisütjük, majd lapátkanállal kiszedjük. A besózott halszeleteket a szalonnazsíron elősütjük és félretesszük. A maradék zsíron aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzátesszük a paradicsompürét, rozsdabarnára pirítjuk, rászórjuk a lisztet, kissé átpirítjuk, majd felengedjük 1,5 dl uborka lével.
Fűszerezzük borsika fűvel, őrölt borssal, sózzuk, ha kell, még citromlével is ízesítjük. Beletesszük a félretett, kisült szalonnacsíkokat és a metéltre vágott ecetes uborkákat. Összeforraljuk, belehelyezzük az elősütött halszeleteket és fedő alatt még 10 percet pároljuk.
Óvatosan, lapátkanállal kivesszük a pontyszeleteket, tányérra tesszük és bevonjuk a mártással. Petrezselymes főtt burgonyával vagy hasábburgonyával tálaljuk.
Birsalmás, savanyú káposztás halikra
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
40 dkg halikra
3 kanál libazsír
2 db birsalma
1 közepes vöröshagyma
késhegynyi őrölt gyömbér
2 tojássárgája
2 dl tejföl
késhegynyi őrölt bors
só
Elkészítés:
A birsalmát vékony metéltre vágva a savanyú káposztához adjuk, és fedő alatt lassú tűzön kevés lével puhára pároljuk.
Ez alatt a megolvasztott libazsíron a finomra vágott vöröshagymát szalmasárgára pirítjuk és rádobjuk a szétmorzsolt ikrát, meghintjük a gyömbérrel és az őrölt borssal.
Negyedórai főzés után hozzákeverjük a párolt káposztához. Beleöntjük a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, összeforraljuk, ha szükséges, utána ízesítjük, majd tálaljuk.
Harcsa savanyú káposztával
Hozzávalók:
1,5 kg harcsa
1 kg hordós káposzta
2 dl tejföl
5 dkg vaj
2 ek libazsír
őrölt bors
őrölt gyömbér
só ízlés szerint
Elkészítés:
A libazsírban félpuhára pároljuk a megmosott, kicsavart savanyú káposztát, majd a tepsi aljára terítjük és megszórjuk őrölt gyömbérrel.
A megtisztított, hosszában kettévágott harcsát besózzuk, meghintjük őrölt borssal és a káposztaágyra helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, és közép-meleg sütőbe tesszük. (Kb. ¾ óra alatt sül meg.) Ha kész, ráöntjük a tejfölt és pár percig még erős lángon tovább sütjük.
Halszeletek hagymás káposztával
Elkészítés:
Hozzávalók: 80 dkg halszelet (ponty, busa vagy amur), 15 dkg császárszalonna, 1 nagy vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 1 dl fehérbor, késhegynyi őrölt bors, 5 dkg zsír, só
Elkészítés: A kockára vágott császárszalonnát az olvasztott zsíron kisütjük, majd a pörcöt kiszedjük. A visszamaradt zsírban a sózott, lisztbe forgatott halszeleteket is elősütjük, majd félretesszük. A tisztított, vékonyra szeletelt vöröshagymát megforgatjuk a zsíron, rátesszük a savanyú káposztát, meglocsoljuk fehérborral, fűszerezzük és fedő alatt 20 percig pároljuk. Az elősütött halszeleteket tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük, ráterítjük a káposztát és sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ropogós nudli savanyú káposztával
Elkészítés:
80 dkg krumplit héjában megfőzünk, lehámozunk, áttörjük, 1 egész tojással és 20 dkg liszttel, egy kevés sóval puha tésztát gyúrunk belőle. Apró rudakat vagy gombócokat sodrunk, és az egyforma nagyságú darabokat lobogva forró sós vízben megfőzzük.
Fél kg savanyú káposztát ollóval felvagdalunk, hogy ne legyenek benne hosszú szálak, szűrőn átmossuk, majd bőven kiolajozott, nagy tepsiben szétterítjük. Megszórhatjuk reszelt hagymával, köménymaggal, őrölt babérral, azután a megfőtt nudlit a tetején elosztjuk, megkenjük olajjal, és ropogós pirosra sütjük.
Káposztás krumplileves
Elkészítés:
60 dkg krumplit, 2 sárgarépát, 1 fehérrépát és 1 fej közepes hagymát megtisztítunk, összevagdalunk, majd 5 dkg kockára vágott füstölt szalonnával megpirítunk. Megszórjuk pirospaprikával. 20 dkg felaprított savanyú káposztával még rövid ideig pároljuk. Felöntjük másfél liter forró vízzel. 1 ek. olajon megpirítunk 1 ek. barna lisztet és 2 gerezd préselt fokhagymát, majd hozzáadjuk a leveshez. A végén 1 kk. majorannával újból felforraljuk.
Birsalmás káposztás krumplisaláta
Hozzávalók:
50 dkg főtt burgonya (390 kalória)
25 dkg savanyú káposzta (50 kalória)
2 darab savanyú alma
2 fej vöröshagyma
1 dl savanyú káposzta lé
25 dkg birsalmabefőtt (223 kalória)
2 evőkanál birsalmabefőtt-lé
1 teáskanál méz
2 dl tejföl
1 mokkáskanál őrölt bors
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 ízlés szerint só
Elkészítés:
A tejfölt egy tálba tesszük, majd hozzákeverjük a birsalmalevet, a savanyú káposztalevet, a mézet, a sót, a borsot és a szegfűszeget.
A savanyú káposztát felaprózzuk, a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, az alma magját eltávolítjuk, majd a birsalmával együtt vékony csíkokra vágjuk. Az egészet a mártásba tesszük, majd hozzákeverjük a lereszelt főtt burgonyát is.
Tálalásig a hűtőben állni hagyjuk.